Канада Отворање на копнената граница на САД за вакцинирани канадски патници

Ажурирано на Dec 06, 2023 | Канада eTA

Историските ограничувања треба да се укинат во понеделник на 8-ми ноември кои го ограничија патувањето во Соединетите држави.

Бидејќи границите Канада-САД беа затворени за несуштински патувања пред околу 18 месеци поради стравувањата од пандемијата на Ковид-19, Соединетите држави планираат да ги олеснат ограничувањата за целосно вакцинирани Канаѓани на 8 ноември 2021 година. Канаѓаните и другите меѓународни посетители кои летаат од нации како Кина, Бразил и Индија можат повторно да се обединат со своето семејство и пријатели по 18 месеци или дури само што ќе дојдат во Соединетите држави на шопинг и рекреација. На Канадската граница повторно беше отворена во август за целосно вакцинирани граѓани на Соединетите држави.

Важно е за Канаѓаните кои планираат да ја преминат копнената граница во САД да носат а стандардизиран доказ за вакцинација. Овој нов стандардизиран сертификат за доказ за вакцинација треба да го содржи името на канадскиот државјанин, датумот на раѓање и историјата на вакцината COVID-19 - вклучувајќи ги и дозите на вакцината примени и кога биле инокулирани.

Има силни семејни и деловни врски низ канадско-американската граница и многу Канаѓани сметаат дека Детроит е продолжение на нивниот двор. Додека границата Канада-САД останува отворена за деловен транзит - несуштинските или дискреционите патувања беа запрени за да се стави крај на прекуграничните одмори, семејните посети и шопинг патувањата. Размислете за случајот со Поинт Робертс, Вашингтон, град во западниот дел на САД опкружен со вода од три страни и поврзан по копно само со Канада. Приближно 75 отсто од сопствениците на станови во областа се Канаѓани кои немаат пристап до нивните имоти до затворањето на границата.

Се проценува дека во 2019 година околу 10.5 милиони Канаѓани преминале од Онтарио во САД преку мостовите Бафало/Нијагара, што паднало на само 1.7 милиони, што е пад од над 80% во некомерцијалниот сообраќај.

Неколку американски бизниси преку граница се подготвуваат за канадски туристи. За жал, носењето доказ за тест за верижна реакција на полимераза може да чини 200 долари и може да спречи многу Канаѓани да ја преминат копнената граница на пример возење од Онтарио до Мичиген.

Кети Хочул, демократската гувернерка на Њујорк ја поздрави веста „Ги поздравувам нашите федерални партнери за повторното отворање на нашите граници кон Канада, нешто на што барав од почетокот на затворањето“, се вели во соопштението. „Канада не е само наш трговски партнер, туку уште поважно, Канаѓаните се наши соседи и пријатели.

Кои вакцини се прифаќаат и кога се сметаат за целосно вакцинирани?

Вие сте целосно вакцинирани 14 дена по вакцината со единечна доза, втората доза од вакцината со две дози. Прифатените вакцини вклучуваат оние одобрени и овластени од Администрацијата за храна и лекови на САД, и кои имаат список за итна употреба од Светската здравствена организација.

Што е со канадските деца?

Иако на децата не им се бара вакцинација за да патуваат во Соединетите држави, бидејќи ограничувањата се укинати, тие сепак мора да носат доказ за негативен тест за коронавирус пред да влезат.

Плаќање во тунелот Детроит-Виндзор?

Канадската страна на тунелот Детроит-Виндзор ќе зема парични патарини до крајот на годината. Безготовинскиот систем се потпира на кредитни картички, дебитни картички и мобилни плаќања. Одделот за домашна безбедност предлага користење на дигитална апликација, позната и како CBP One мобилна апликација, за забрзување на граничните премини. Бесплатната апликација е дизајнирана да им овозможи на патниците кои ги исполнуваат условите да ги поднесат своите информации за пасош и царинска декларација.

Возачите чекаат да преминат преку канадската царина на границата меѓу Канада и САД во близина на Британска Колумбија во 2020 година. Границата повторно се отвора за несуштински патувања на 8 ноември

Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Италијански граѓани, Државјани на Шпанија Израелски државјани може да аплицира онлајн за eTA Canada Visa. Доколку ви треба помош или барате какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.