Водич за деловни посетители во Канада

Ванкувер

Канада е една од најважните и економски стабилни земји на глобалниот пазар. Канада има 6 -ти најголем БДП по ЈПП и 10 -ти најголем БДП по номинален. Канада е главна влезна точка на пазарите во Соединетите држави и може да послужи како совршен тест пазар за Соединетите држави. Покрај тоа, деловните трошоци воопшто се 15% пониски во Канада во споредба со Соединетите држави. Канада нуди голем број можности за искусни бизнисмени или инвеститори или претприемачи кои имаат успешен бизнис во нивната матична земја и со нетрпение очекуваат да го прошират својот бизнис или сакаат да започнат нов бизнис во Канада. Можете да се одлучите за краткорочно патување во Канада за да истражите нови деловни можности во Канада.

Кои се деловните можности во Канада?

Подолу се топ 5 деловни можности во Канада за имигранти:

 • земјоделството - Канада е светски лидер во земјоделството
 • Трговија на големо и мало
 • изградба
 • Софтвер и технички услуги
 • Комерцијален риболов и морска храна

Кој е деловен посетител?

Willе се сметате за деловен посетител според следниве сценарија:

 • Привремено ја посетувате Канада за
  • барате можности за развој на вашиот бизнис
  • сакаат да инвестираат во Канада
  • сакате да ги продолжите и проширите вашите деловни односи
 • Вие не сте дел од канадскиот пазар на труд и сакате да ја посетите Канада за да учествувате во меѓународни деловни активности

Како деловен посетител на привремена посета, можете да останете во Канада неколку недели до 6 месеци.

Деловни посетители не треба работна дозволаНа Исто така, вреди да се напомене дека А Деловниот посетител не е деловен народ кои доаѓаат да се приклучат на канадскиот пазар на труд според договор за слободна трговија.

Барања за подобност за деловен посетител

 • ти ќе останете до 6 месеци или помалку
 • ќе немаат намера да се приклучат на канадскиот пазар на труд
 • имате просперитетен и стабилен бизнис во вашата матична земја надвор од Канада
 • треба да имате патни исправи како пасош
 • треба да бидете во можност финансиски да се издржувате за целото времетраење на престојот во Канада
 • треба да имате билети за враќање или да планирате да ја напуштите Канада пред да истече визата за еТА Канада
 • мора да бидете со добар карактер и нема да бидете безбедносен ризик за Канаѓаните

Кои се сите активности дозволени како деловен посетител во Канада?

 • Присуство на деловни состаноци или конференции или саеми
 • Преземање на нарачки за деловни услуги или стоки
 • Купување канадски стоки или услуги
 • Давање деловна услуга по продажба
 • Посетувајте бизнис обука од канадска матична компанија за која работите надвор од Канада
 • Посетувајте обука од канадска компанија со која сте во деловна врска

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Можете да прочитате за Процес на апликација за виза за еТА Канада Видови визи на еТА Канада овде.

Како да влезете во Канада како деловен посетител?

Во зависност од вашата земја на пасош, или ќе ви треба виза за посета или еТА Канада виза (електронска патна дозвола) да влезе во Канада на краткорочно службено патување. Граѓаните на следниве земји имаат право да аплицираат за виза за ЕТА Канада:


Условна Канада eTA

Имателите на пасоши од следните земји имаат право да аплицираат за eTA во Канада доколку ги исполнуваат условите наведени подолу:

 • Имате канадска виза за посетители во последните десет (10) години Или моментално поседувате валидна американска неимигрантска виза.
 • Мора да влезете во Канада по воздушен пат.

Ако некој од горенаведените услови не е исполнет, тогаш наместо тоа мора да аплицирате за виза за посетители на Канада.

Визата за посетители на Канада се нарекува и виза за привремен престој во Канада или TRV.

Условна Канада eTA

Имателите на пасоши од следните земји имаат право да аплицираат за eTA во Канада само доколку ги исполнуваат условите наведени подолу:

Услови:

 • Сите националности имаа канадска виза за привремен престој во последните десет (10) години.

OR

 • Сите националности мора да поседуваат актуелна и валидна американска неимигрантска виза.

Листа за проверка за деловни посетители пред да дојдете во Канада

Од витално значење е да ги имате следниве документи при рака и во ред кога ќе пристигнете на границата со Канада. Агент за гранични услуги на Канада (CBSA) го задржува правото да ве прогласи за недопуштен поради следниве причини:

 • пасош кој важи за цело време на престојот
 • валидна еТА виза за Канада
 • писмо со покана или писмо за поддршка од вашата матична компанија од Канада или канадски деловен домаќин
 • доказ дека можете финансиски да се издржувате и да се вратите дома
 • детали за контакт на вашиот деловен домаќин

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Прочитајте го нашиот целосен водич за тоа што да очекувате откако ќе аплицирате за еТА Канада виза.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Австралиски граѓани, Француски граѓани, и Државјани на Швајцарија може да аплицира преку Интернет за еТА Канада Виза. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.