Забавни факти што треба да ги знаете за Канада

Ажурирано на Dec 06, 2023 | Канада eTA

Канада е полна со интересни места за посета. Ако случајно ја посетите Канада и сакате да дознаете повеќе за земјата пред да го посетите местото, еве неколку информации за Канада што нема да ги најдете на никаде на друго место на Интернет.

Земјата на Канада постои на северноамериканскиот континент и е поделена на три територии и десет провинции. Се проценува дека населува приближно 38 милиони луѓе според пописот од 2021 година. Поради својата смирувачко време и живописните убавини распространети низ целата земја, Канада служи како примарна туристичка локација за луѓето насекаде. Земјата, исто така, има пристаниште домородни луѓе веќе илјадници години, првенствено составени од Британци и Французи. Тие дојдоа и се населиле на земјата во експедициите во 16 век. Подоцна, земјата стана дом на муслимани, Хиндуси, Сики, Јуди, Будисти и атеисти.

Овие факти ќе ви помогнат подобро да ја запознаете земјата и соодветно да го испланирате вашето патување. Се обидовме да вклучиме сè што е потребно за местото за да го прошириме вашето разбирање за Канада. Погледнете ја статијата подолу и видете дали ви е интересна земјата или не.

Најголемата земја на западната хемисфера

Канада е најголемата земја во западната хемисфера со големина од 3,854,083 квадратни милји (9,984,670 квадратни километри). Ако не сте го знаеле ова, се случува и Канада да биде таа трета по големина земја во светот. И покрај големината на земјата, населението е 37.5 милиони, што е на 39-то место во светот. Густината на населението во Канада е секако помала во споредба со другите големи земји. Огромен дел од мнозинското население на Канада живее во најјужните делови на Канада (по должината на канадско-американската граница). Тоа е поради ужасните временски услови кои го демнат северниот дел на земјата, што го оневозможува одржувањето на човечкиот живот. Температурата ненормално опаѓа, сведочи за обилни снежни врнежи и силни струи. Како патник, сега знаете кои делови од земјата да ги посетите и кои делови се забранети.

Максимален број на езера

Дали знаевте тоа повеќе од половина од езерата во светот се наоѓаат во земјата на Канада? Познато е дека земјата има повеќе од 3 милиони езера, од кои 31,700 се џинови кои зафаќаат површина од околу 300 хектари. Две од најголемите езера во светот се наоѓаат во земјата на Канада, тие се нарекуваат езерото Големата мечка Големото ропско езеро. Ако ја посетите земјата Канада, погрижете се да ги посетите двете езера споменати погоре бидејќи живописната убавина на езерото е воодушевувачка. Климата во Канада е постојано студена, се советува да носите топла облека додека ја посетувате земјата.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Канада е дом на плејада езера, особено петте големи езера во Северна Америка, кои се Супериорното Езеро, Езерото Хурон, езерото Мичиген, езерото Онтарио и езерото Ири. Некои од езерата се делат меѓу САД и Канада. Западниот дел на Канада е место каде што треба да бидете доколку сакате да ги истражите водите на сите овие езера. Прочитајте за нив во Неверојатни езера во Канада.

Најдолго крајбрежје

Не е изненадување што земја со максимален број езера има и најдолго крајбрежје забележано во светот. Има должина од 243,042 km (вклучувајќи го копното и крајбрежните островски брегови). Во споредба со Индонезија (54,716 км), со Русија (37,653 км), со Кина (14,500 км) и САД (19,924 км). На земјата 202,080 km/ 125,567 милји долго крајбрежје го покрива фронталното лице на Тихиот Океан на запад, Атлантскиот Океан на исток и Арктичкиот Океан на север. Крајбрежјето служат и како одлично место за излети, свадбени места, фотосесии, кампување и други возбудливи активности.

Популарна земја за имиграција

Според Пописот од 2019 година, дали знаевте дека Канада пречека најголем број имигранти од целиот свет, што претставува една петтина од населението на Канада што е окупирано од имигранти?

Тоа е 21% од цела Канада. Неколку причини зошто Канада е најпреферирана земја за имигранти се:
а) земјата не е густо населена и има доволно земјиште за сместување на странци постојани или непостојани,
б) климата во Канада е исто така претпочитана клима за многумина, ниту премногу топла ниту премногу студена,
в) Владата на Канада нуди квалитетен живот на своите граѓани, релативно подобар од многу земји во светот,
г) можностите и образовниот систем во Канада е исто така доста флексибилен, дозволувајќи му да зема луѓе однадвор и да им нуди курсеви кои допрва треба да се изучуваат на друго место. Што се однесува до кандидатите за работа, земјата треба да понуди работни места на различни нивоа, со што повторно се отвора простор за луѓето од сите вештини да се населат во земјата. Стапката на криминал во Канада и нетолеранцијата во споредба со другите нации е исто така минимална.

Провинции и територии на Канада Канада е поделена на 10 провинции и 3 територии

Максимален број на острови

Освен што ги има сите интересни фактори поврзани со него Канада, исто така, се случува на земјата да има максимален број острови во светот. Меѓу првите 10 најголеми острови во светот се 3 од канадските острови Островот Бафин (приближно двојно поголема од големината на Велика Британија), Островот Елсмир (приближно со големина на Англија) и Островот Викторија. Овие острови се полни со зеленило и придонесуваат за 10% од светскиот шумски резерват. Овие острови се многу чести туристички места, многу фотографи на дивиот свет одат длабоко во шумата за да го доловат дивиот свет во се. Островите се дом на спектакуларни видови, збогатувајќи го растот на помалку познати животни.

Содржи 10% од светските шуми

Како што накратко објаснивме претходно, Канада има изобилство од шуми и разновидни видови дрвја кои растат на неколку нејзини острови. Приближно 317 милиони хектари шума може да се најдат распространети низ целата земја на Канада. Многу интересен факт е дека повеќето од овие шумски површини се во јавна сопственост, а останатите се отворени за истражување за посетителите. Можеме да бидеме сигурни во една работа за Канада е дека жителите на земјата живеат и дишат од природата. Островите, зеленилото, огромното крајбрежје, секој аспект од природата во изобилство им е даруван на жителите на Канада, што го прави многу идеално место за одмор (најчесто за оние кои сакаат да се релаксираат во скутот на природата и да се извлечат од хаотичниот град-живот).

Дали знаевте дека Канада обезбедува приближно 30% од светската бореална шума и придонесува за приближно 10% од вкупното шумско земјиште во светот?

Познат по хокејот

на Игра хокеј на мраз во Канада датира од 19 век. Играта едноставно се нарекува Хокеј на мраз и на француски и на англиски јазик. Спортот е исклучително популарен и се игра на повеќе нивоа во земјата. Официјално е Национален зимски спорт на Канада и исто така се смета за игра во минатото со нивоа што ги играат деца и повисоки нивоа што ги следат професионалци. Во денешно време, учеството на жените во спортот растеше со текот на годините, особено во периодот од 2007 до 2014 година. Највисоко признат трофеј за канадскиот женски хокеј е купот Кларксон.

Хокеарските тимови постојат на повеќе нивоа за жени, почнувајќи од колеџи до универзитетски институции. Од 2001 до 2013 година, во Канада е забележан значителен пораст на женското учество, што претставува 59% повеќе ангажман од жените. Сега можеме да разбереме дека хокејот на мраз не е само национална и неофицијална игра за забава во Канада, туку е фундаментален дел од нивната традиција и култура. Тоа речиси ја идентификува нивната етничка припадност.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Националниот зимски спорт на Канада и најпопуларниот спорт меѓу сите Канаѓани, хокејот на мраз може да се датира од 19 век кога разни игри со стап и топка, како од Обединетото Кралство, така и од домородните заедници на Канада, влијаеле на нова игра во постоење. Учат за Хокеј на мраз - омилен спорт во Канада.

Има најсилни струи

Еве еден забавен факт за Канада што веројатно не сте го знаеле претходно - Канада е една од земјите со најсилни струи и највисоки забележани плими во светот. Многу авантуристички за нив пливачи и сурфери, а? Ако планирате да пливате, задолжително носете елек за спасување на себе и по можност пливајте под водство на стручно лице. За повеќе љубопитност, можете да го погледнете Seymour Narrows in британска Колумбија. Регионот на преминот Дискавери е сведок на некои од најмоќните плимни струи што некогаш биле забележани со брзини на поплави кои се движат до 17 km/h и брзини на одлив до 18 km/h. Доволно силен за да преврти брод на морнарицата.

Има два официјални јазици

Кога Британија заврши со пустошење на просперитетните денови на Канада, Французите тргнаа на нозе и успеаја да ја колонизираат останатата земја што чекаше. Иако, како што сега знаеме дека наследството на француските империјалистички потфати не можеше да трае долго, но она што траеше беше културното влијание што тие го имаа врз Канада. Тие го оставија своето наследство, нивниот јазик, нивниот начин на живот, нивната храна и многу повеќе што зборува за нив. Така, денес двата најзборувани јазици во Канада се францускиот и англискиот. Освен овие два јазика, низ целата земја се зборуваат неколку домородни јазици.

Забележана е најниската температура

Јукон Канада Јукон е една од трите северни територии на Канада

Ако ви кажеме дека најниската забележана температура во Канада е ниска колку што е забележана на планетата Марс, нема ли да се згрозите од помислата? Замислете низ што поминаа жителите на Канада на таа температура. Не е непознат факт дека и Канада е една од најстудените земји и на моменти бележи ненормално ниски температури. Да се ​​разбудите наутро и да го исчистите тротоарот и да го извајате автомобилот од мраз е нормална работа рано наутро за жителите на Канада. Температурата од - 63 степени Целзиусови еднаш била забележана во оддалеченото село Снаг во февруари 1947 година, што е приближно иста температура забележана на површината на планетата Марс! -14 степени Целзиусови е просечна јануарска температура забележана во Отава, нешто што е надвор од мислите на многумина.


Проверете ја вашата подобност за еТА Канада виза и аплицирајте за еТА Канада Виза 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Италијански граѓани, Државјани на Шпанија, и Израелски државјани може да аплицира преку Интернет за еТА Канада Виза. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте го нашиот helpdesk за поддршка и водство.