Канадска виза за романски државјани

Канада виза од Романија

Канадска виза за романски државјани
Ажурирано на Apr 08, 2024 | Онлајн Канада eTA

eTA за романските граѓани

Подобност за Канада еТА

 • Носители на романски пасоши се имаат право да аплицираат за eTA во Канада
 • Романија беше една од првичните членки на канадската еТА програма
 • За да аплицира за еТА, романскиот државјанин мора да има 18 години или да има родител/старател да ја поднесе апликацијата во негово име.
 • Сопствениците на романски пасоши уживаат во брз и бесплатен влез во Канада користејќи ја иницијативата Canada eTA

Други карактеристики на eTA на Канада

 • A Биометриски пасош или е-пасош потребно е.
 • Канада eTA е потребна само за патување со авион
 • Канада eTA е потребна за кратки деловни, туристички и транзитни посети
 • Сите иматели на пасоши треба да аплицираат за eTA во Канада, вклучувајќи доенчиња и малолетници

Што е Canada eTA за романските граѓани?

Електронското овластување за патување (ЕТА) е автоматизиран систем воведен од Владата на Канада за да го олесни влезот на странски државјани од земји ослободени од виза како Романија во Канада. Наместо да добиете традиционална виза, квалификувани патници може да аплицира за ЕТА онлајн, што го прави процесот брз и јасен. ЕТА на Канада е електронски поврзана со пасошот на патникот и останува валиден за одреден период, дозволувајќи му да влезат во Канада повеќе пати во текот на неговата важност.

Дали романските граѓани треба да аплицираат за eTA Canada Visa?

Романските граѓани се обврзани да аплицираат за eTA на Канада ако сакаат да влезат во Канада за посети во траење до 6 месеци. за цели како туризам, медицински, деловни или транзитни. Canada eTA од Романија не е изборна, но а задолжително барање за сите романски граѓани патување во Канада за краток престој. Пред да патува во Канада, патникот треба да се осигура дека важноста на пасошот е најмалку три месеци од очекуваниот датум на поаѓање.

Електронското овластување за патување (eTA) служи како иницијатива за зајакнување на безбедноста и рационализирање на ефикасноста на системот за имиграција во Канада. Преку спроведување на процес на претходна проверка на патниците пред нивното пристигнување, канадската гранична безбедност е овластена да ги идентификува потенцијалните ризици и да ги заштити нивните граници.

Важни информации за граѓаните на Романија

 • Пристигнување во Канада со авион? Ќе треба да аплицирате за eTA во Канада или за електронско патување овластување (eTA) без разлика дали ја посетувате Канада или дури и транзитирате низ канадски аеродром.
 • Влегување во Канада со автомобил или пристигнување на брод? Канада eTA не е потребна, но мора да патувате со валидна и актуелна Пасош.

Како можам да аплицирам за канадска виза од Романија?

Канадската виза за романските граѓани се состои од онлајн формулар што може да се заврши за само пет (5) минути. Потребно е апликантите да внесат информации на страницата за нивниот пасош, лични податоци, нивните податоци за контакт, како е-пошта и адреса и детали за вработување. Апликантот мора да биде во добра здравствена состојба и не треба да има криминална историја.

Канадската виза за романските граѓани може да се примени онлајн на оваа веб-локација и може да ја добијат канадската виза преку Интернет преку е-маил. Процесот е крајно поедноставен за романските граѓани. Единствениот услов е да имате ИД за е-пошта и кредитна или дебитна картичка.

По успешното плаќање на таксата за апликација, канадскиот еТА процес на аплицирање започнува. Откако ќе се поднесе онлајн формуларот за апликација со сите потребни информации и ќе се потврди плаќањето, одобрениот eTA за романските граѓани ќе биде доставен по електронски пат преку е-пошта.

Во исклучителни околности кога е потребна дополнителна документација, канадските власти ќе го контактираат апликантот пред конечната одлука за апликацијата eTA.

Откако ќе ги платите таксите, може да започне процесот на аплицирање eTA. Канада eTA се доставува преку е-пошта. Визата за Канада за романските граѓани ќе биде испратена преку е-пошта, откако ќе ја завршат онлајн формулар за апликација со потребните информации и откако ќе биде потврдено плаќањето преку интернет со кредитна картичка. Во многу ретки околности, доколку е потребна дополнителна документација, тогаш апликантот ќе биде контактиран пред одобрување на Canada eTA.


Кои се барањата на eTA Canada Visa за романските граѓани?

За да влезат во Канада, на романските граѓани ќе им биде потребен валиден Патнички документ or Пасош со цел да аплицирате за eTA во Канада. Романските државјани кои имаат а Пасош од дополнителна националност треба да се погрижат да аплицираат со истото пасош со кој ќе патуваат, бидејќи канадската еТА ќе биде поврзана со пасошот што беше споменат во времето на апликација. Печатењето или презентирањето документи на аеродромот е непотребно бидејќи Електронското овластување за патување (eTA) е електронски поврзано со пасошот во системот за имиграција на Канада.

Двојните канадски државјани и канадските постојани жители не се подобни за eTA на Канада. Ако имате двојно државјанство од Романија, како и од Канада, тогаш мора да го користите вашиот канадски пасош за да влезете во Канада. Немате право да аплицирате за Canada eTA на вашата Романија Пасош.

Апликантите исто така бара валидна кредитна или дебитна картичка да платите за eTA на Канада. Романските граѓани исто така треба да обезбедат а Валидна емаил адреса, за да ја примат Canada eTA во нивното сандаче за е-пошта. Ваша одговорност ќе биде внимателно да ги проверите сите внесени податоци за да нема проблеми со Електронското патување во Канада Орган (eTA), во спротивно можеби ќе треба да аплицирате за друга eTA во Канада.

Колку долго можат романските граѓани да останат на Canada Visa Online?

Датумот на заминување на романскиот државјанин мора да биде во рок од 90 дена по пристигнувањето. Од имателите на романски пасоши се бара да добијат канадска електронска агенција за патување (Канада eTA) дури и за кратко времетраење од 1 ден до 90 дена. Доколку романските граѓани имаат намера да останат подолго време, тогаш треба да аплицираат за соодветна виза во зависност на нивните околности. Канада eTA важи само 5 години. Романските граѓани можат да влезат повеќе пати во текот на 5-годишната важност на канадската еТА.

Најчесто поставувани прашања во врска со еТА Канада Виза

Колку рано можат романските граѓани да аплицираат за eTA Canada Visa?

Додека повеќето канадски eTA се издаваат во рок од 24 часа, препорачливо е да се применуваат најмалку 72 часа (или 3 дена) пред вашиот лет. Бидејќи eTA на Канада важи до 5 години, можете да аплицирате за eTA на Канада дури и пред да ги резервирате вашите летови како во Ретки околности, Canada eTA може да потрае до еден месец за да се издаде и може да биде побарано да обезбедите дополнителни документи. Дополнителни документи може да бидат:

 • Медицински преглед - Понекогаш се бара да се изврши лекарски преглед за да се посети Канада.
 • Проверка на криминална евиденција - Доколку имате претходна осуда, канадската виза ќе ве интимира ако е потребна или не полициска потврда.

Вообичаени грешки што треба да се избегнуваат во формуларот за апликација за еТА во Канада?

Додека Процес на апликација за eTA во Канада е исклучително едноставно, вреди да се разберат основните барања и да се избегнат вообичаените грешки наведени подолу.

 • Броевите на пасошот се скоро секогаш од 8 до 11 знаци. Ако внесувате број кој е премногу краток или предолг или надвор од овој опсег, сосема е веројатно дека внесувате погрешен број.
 • Друга честа грешка е замена на буквата О и бројот 0 или буквата I и бројот 1.
 • Проблем поврзан со името како
  • Полно име: Името ставено во Canada eTA апликацијата мора да одговара на името точно како што е дадено во Пасош. Можете да погледнете МРЗ лента на страницата со информации за пасош за да бидете сигурни дека сте го внеле целото име, вклучувајќи ги и средните имиња.
  • Не вклучувајте претходни имиња: Не вклучувајте ниту еден дел од тоа име во загради или претходни имиња. Повторно, консултирајте се со лентата MRZ.
  • Неанглиско име: Вашето име мора да биде внесено англиски ликови. Не користете неанглиски јазик знаци како кинески/хебрејски/грчки азбуки за да го напишат вашето име.
Пасош со лента MRZ

Кое е резимето на ЕТА на Канада за романски граѓани?

Канадската ЕТА виза за романски граѓани е валидна од следниве причини:

 • Разглед
 • Посета на туристички места
 • Деловни настани и состаноци
 • Премин или транзит преку канадскиот аеродром
 • Медицински третман

Придобивки од добивање на eTA во Канада

 • eTA Canada Visa важи до 5 години
 • овозможува повеќекратни патувања во Канада и престој до 180 дена по патување
 • важи за патување со воздух
 • одобрена во 98% од случаите во рок од еден ден
 • не бара да добиете печат на пасошот или да ја посетите канадската амбасада
 • испратено до вашиот електронски по е-пошта наместо печат на пасошот

Активности што треба да се направат и места за посета во Канада за романските граѓани

 • Висечки мост Капилано, Западен Ванкувер
 • Грото на полуостровот Брус, Тобемори, Онтарио
 • Мерил колекција на научна фантастика, шпекулации и фантазија, Торонто, Онтарио
 • Тура во зградите на парламентот во Канада, Отава
 • Крстоносните до езерото Кини во провинцискиот парк Маунт Робсон, Британска Колумбија
 • CN Tower, Торонто
 • Сведок е јасен одраз на планините, езерото Мореин
 • Национален парк и резерват Клуан, Јукон
 • Одете Праисториски во Провинцискиот парк Диносаурус, Алберта Бадлендс
 • Прошетка по леден тек, територија на Арктикот во Нунавут
 • Кралски музеј во Онтарио, Онтарио

Амбасада на Романија во Канада

Адреса

655 Rideau Street Отава, Онтарио K1N 6A3 Канада

телефон

+ 1-613-789-3709

Факс

+ 1-613-789-4365

Аплицирајте за апликација за eTA во Канада 72 часа пред вашиот лет за Канада.