Продолжување на визата за меѓународни студенти во Канада

Ажурирано на Oct 17, 2023 | Канада eTA

Канада е многу популарна како дестинација за студирање во странство меѓу странски студенти. Некои од овие причини се меѓународно признати универзитети кои се одликуваат со академска извонредност, стипендии за странски студенти и разумни школарини, многу можности за истражување; и разновидна мешавина на култури. Пред с all, политиките на Канада кон опциите за виза за пост-студии и постдипломски студии се особено добредојдени.

Ако сте во Канада како меѓународен студент и дозволата за студирање истекува, важно е да ги разберете вашите опции. Добрата вест е дека сте во вистинската земја, но ќе треба брзо да дејствувате.

Продолжувањето на студирањето не подразбира само промена на датумот на истекување на вашата студиска виза или студиска дозвола, туку дури и преминување од еден тип во друг, на пример, од студент на дипломиран .

Што треба да знаете за продолжување на студиската виза

Како да се аплицира

Треба да можете да аплицирате онлајн на ја продолжи својата студиска виза . Меѓутоа, ако имате проблеми со пристапноста со онлајн апликацијата, треба да можете да аплицирате и користејќи хартиена апликација.

Кога да аплицирате

Мора да аплицирате најмалку 30 дена пред да истече дозволата за студирање.

Што да направите ако студиската виза веќе истече

Треба да аплицирате за нова дозвола за студирање и да ги платите таксите. Ова ќе ви го врати статусот како привремен жител.

Патување надвор од Канада со дозвола за студирање

Дозволено ви е да патувате надвор од Канада со дозвола за студирање. Youе ви биде дозволен повторен влез во Канада под услов да ги исполнувате следниве критериуми:

  • Вашиот пасош или патна исправа не е истечен и е валиден
  • Вашата студиска дозвола е валидна и не е истечена
  • Во зависност од вашата земја на пасош, имате валидна виза за посетители или еТА канадска виза
  • Вие присуствувате на назначена институција за учење (ДЛИ) со одобрен план за подготвеност за Ковид-19.

Канада еТА е електронско овластување за патување или дозвола за патување за да ја посетите Канада за временски период помал од 6 месеци и да уживате во фестивалите на Октоберфест во Канада. Меѓународните посетители мора да имаат канадска eTA или канадска виза за посетители за да можат да ја посетат Канада. Подобни странски пасоши можат да аплицираат за еТА канадска виза преку Интернет за неколку минути.

Важно е да аплицирате за продолжување на студиската дозвола откако ќе истече, во спротивно може да бидете депортирани надвор од Канада.