Kanada Hapja e kufirit tokësor të SHBA-së për udhëtarët kanadezë të vaksinuar

Përditësuar më Dec 06, 2023 | Kanada eTA

Kufizimet historike janë vendosur të hiqen të hënën më 8 nëntor, duke kufizuar udhëtimin në Shtetet e Bashkuara.

Meqenëse kufijtë Kanada-SHBA u mbyllën për udhëtime jo thelbësore rreth 18 muaj më parë për shkak të frikës së pandemisë Covid-19, Shtetet e Bashkuara planifikojnë të lehtësojnë kufizimet për kanadezët plotësisht të vaksinuar më 8 nëntor 2021. Kanadezët dhe vizitorët e tjerë ndërkombëtarë që fluturojnë nga vende si Kina, Brazili dhe India mund të bashkohen përsëri me familjen dhe miqtë e tyre pas 18 muajsh apo edhe sapo vijnë në Shtetet e Bashkuara për blerje dhe rekreacion. Të Kufiri kanadez u rihap në gusht për qytetarët e plotësisht të vaksinuar të Shteteve të Bashkuara.

Është e rëndësishme për kanadezët që planifikojnë të kalojnë kufirin tokësor në SHBA për të mbajtur një dëshmi e standardizuar e vaksinimit. Kjo certifikatë e re e standardizuar e vërtetimit të vaksinimit duhet të përmbajë emrin e shtetasit kanadez, datën e lindjes dhe historinë e vaksinës COVID-19 - duke përfshirë dozat e vaksinës që janë marrë dhe kur janë inokuluar.

Ka lidhje të forta familjare dhe biznesi përtej kufirit Kanada-SHBA dhe shumë kanadezë e konsiderojnë Detroitin si një zgjatim të oborrit të shtëpisë së tyre. Ndërsa kufiri Kanada-SHBA mbetet i hapur për tranzit biznesi - udhëtimet jo thelbësore ose të lira u ndaluan vetëm për t'i dhënë fund pushimeve ndërkufitare, vizitave familjare dhe udhëtimeve për blerje. Merrni parasysh rastin e Point Roberts, Uashington, një qytet perëndimor i SHBA-së i rrethuar me ujë nga tre anët dhe i lidhur me tokë vetëm me Kanadanë. Afërsisht 75 për qind e pronarëve të shtëpive të zonës janë kanadezë të cilët nuk kanë akses në pronat e tyre nga mbyllja e kufirit.

Vlerësohet se në vitin 2019 rreth 10.5 milionë kanadezë kaluan nga Ontario në SHBA përmes urave Buffalo/Niagara, të cilat ranë në vetëm 1.7 milionë, një rënie prej mbi 80% në trafikun jo-tregtar.

Disa biznese amerikane përtej kufirit po përgatiten për turistët kanadezë. Fatkeqësisht, mbajtja e një prove të testit të reaksionit zinxhir të polimerazës mund të kushtojë 200 dollarë dhe mund të parandalojë shumë kanadezë që të kalojnë kufirin tokësor, për shembull nga Ontario në Michigan.

Kathy Hochul, guvernatorja demokrate e Nju Jorkut përshëndeti lajmin "Unë duartrokas partnerët tanë federalë për rihapjen e kufijve tanë me Kanadanë, diçka për të cilën kam kërkuar që nga fillimi i mbylljes", tha në një deklaratë. "Kanadaja nuk është vetëm partneri ynë tregtar, por më e rëndësishmja, kanadezët janë fqinjët dhe miqtë tanë."

Cilat vaksina pranohen dhe kur konsiderohen të vaksinuara plotësisht?

Ju jeni vaksinuar plotësisht 14 ditë pas një vaksine me një dozë, dozën e dytë të një vaksine me dy doza. Vaksinat e pranuara përfshijnë ato të miratuara dhe të autorizuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së dhe që kanë një listë të përdorimit urgjent nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Po fëmijët kanadezë?

Ndërsa fëmijëve nuk u kërkohet të vaksinohen për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara, pasi kufizimet janë hequr, ata duhet të mbajnë ende një provë të testit negativ të koronavirusit përpara se të hyjnë.

Pagesa e tunelit Detroit-Windsor?

Ana kanadeze e tunelit Detroit-Windsor do të marrë tarifat e parave deri në fund të vitit. Sistemi pa para bazohet në kartat e kreditit, kartat e debitit dhe pagesat me celular. Departamenti i Sigurisë Kombëtare sugjeron përdorimin e një aplikacioni dixhital, i njohur gjithashtu si Aplikacioni CBP One Mobile, për të shpejtuar kalimet kufitare. Aplikacioni falas është krijuar për të lejuar udhëtarët e kualifikuar të dorëzojnë informacionin e pasaportës dhe deklaratës doganore.

Shoferët presin të kalojnë përmes doganës kanadeze në kufirin Kanada-SHBA afër British Columbia në vitin 2020. Kufiri do të rihapet për udhëtime jo thelbësore më 8 nëntor

Kontrolloni tuajin kualifikimi për eTA Kanada Visa dhe aplikoni për eTA Canada Visa 72 orë përpara fluturimit tuaj. Qytetarë britanikë, Qytetarë italianë, Qytetarët spanjollë Qytetarët izraelitë mund të aplikoni në internet për eTA Canada Visa. Nëse keni nevojë për ndihmë ose keni nevojë për ndonjë sqarim, duhet të kontaktoni tonën Helpdesk për mbështetje dhe udhëzim.